SZKOLENIA

KURS BARISTYCZNY I STOPNIA BASIC BARISTA + podstawy Latte art

Zainteresowanie oraz popyt na kawę rośnie w Polsce w niesamowitym tępie. Z każdym dniem powstaje coraz więcej lokali serwujących espresso oraz napojów kawowych na jego bazie. Jednak poziom umiejętności osób w nich pracujących jest bardzo zróżnicowany. Niestety znalezienie dobrego, wyszkolonego baristy jest trudne. Chcesz zostać baristą? Interesuje Cię niezwykły świat kawy? Wychodzimy do Państwa z pomocną dłonią proponując ten Kurs.

To połączenie pasji i miłości ze skutecznością najlepszych metod szkoleniowych. W naszej szkole koncentrujemy się przede wszystkim na przekazaniu praktycznych umiejętności przyrządzania wyjątkowych w smaku i formie napojów z kawy. Szkolenia prowadzą jedni z najlepszych baristów w Polsce.
certyfiakt sommelierski
domowy barista



Koszt: 380zł

Czas trwania: trzy dni, ok. 20 godzin lekcyjnych


 
PROGRAM KURSU

Podstawy teoretyczne:

a) HISTORIA KAWY
- nazwa
- pochodzenie kawy
- legendy dotyczące odkrycia kawy
- kawa w Europie
- pierwsze kawiarnie
- kawa w Polsce
b) BOTANIKA
- wygląd kawowca, ziarna, kwiatu
- region występowania
- warunki uprawy
- podstawowe gatunki ( charakterystyka)
- kawowe rarytasy
c) OD SADZONKI DO KONSUMENTA
- plantacje: wyżynna, nizinna
- rodzaje upraw: ekologiczna, przemysłowa
- kawa z certyfikatem
- zacienianie
- sadzenie kawowców
- dojrzewanie kawy
- zbiory (metody i ich wpływ na jakość kawy): picking, stripping, maszynowy
- metody obróbki ziaren: mokra, sucha, pośrednia
- selekcja
- przechowywanie, transport
- kraje uprawy kawowców (wpływ na smak kawy)
- degustacja
- palenie kawy
- odcienie palonej kawy a jej smak
- przechowywanie palonej kawy
- mielenie
- metody przyrządzania kawy
- mielenie a metoda parzenia kawy
d) WPŁYW KAWY NA ZDROWIE

1.JAK ZROBIĆ DOBRĄ KAWĘ - STANDARDY WŁOSKIE
- zasada 4M
2. ESPRESSO - CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
- Ustawianie młynka, prawidłowe metody dozowania.
- Espresso classico, ristretto, lungo, doppio, Americano.
3. KAWY MLECZNE
- Mleko-ubijanie mleka ,właściwa: struktura mleka, temperatura
- Prawidłowe wykonanie: cappucino, cafe latte i cafe latte macchiato, espresso macchiato,
4. KAWY DESEROWE: Z CZEKOLADĄ, Z ALKOHOLEM
- Espresso affogato, espresso con panna, kawa po wiedeńsku, mocha, Irish coffee
5. WSTĘP DO LATTE ART
- Wzory lane z ręki, rysowane sosem i szpikulcem.
- Free flow latte art – serce, rozeta, jabłko, przykłady wzorów łączonych.
- Latte art – wzory rysowane szpikulcem.
6. DBANIE O STANOWISKO PRACY (CZYSZCZENIE EKSPRESU)
- alternatywne metody parzenia kawy
AERO PRESS , FRENCH PRESS, DRIP
- Doza i grubość mielenia kawy
- Temperatura wody i czas parzenia
- Technika parzenia
- Degustacja
 
obsługa baristyczna
warsztaty dekorowania drinków Kraków
 


Stopień nabytej wiedzy i umiejętności weryfikuje kończący kurs egzamin. Warunkiem otrzymania certyfikatu ukończenia szkolenia jest zaliczenie testu z wiedzy teoretycznej oraz wykonanie prawidłowo espresso i cappuccino z wykorzystaniem poznanych technik.